Nieuw als babysitter? 7 tips om je goed voor te bereiden als je (de eerste keer) gaat babysitten

Babysitter SitterFix

Nieuw als babysitter? 7 tips om je goed voor te bereiden als je (de eerste keer) gaat babysitten

Jij wil toch ook de allerliefste en allerleukste babysitter zijn? De meeste ouders en kindjes zijn gek op hun babysitter. Maar dat is niet vanzelfsprekend, zeker in het begin is het aanpassen. Ouders nemen niet zomaar iedereen in huis en het duurt altijd even vooraleer de kindjes je met open armen ontvangen. Daarom hebben we enkele leuke tips voor als je de eerste keer gaat babysitten.

Goed begonnen is half gewonnen

Een goede voorbereiding is een goede start voor een leuke babysitavond. Zorg dat je zeker op tijd bent, probeer de eerste keer zeker een kwartier vroeger aanwezig te zijn. Zo kan je het gezin en de kinderen op wie je gaat oppassen beter leren kennen en alle nodige praktische informatie overlopen met de ouders. Lijst de belangrijkste vragen op, zodat je niets vergeet. Hieronder enkele belangrijke vragen om te stellen:

–  Zijn er specifieke zorgbehoeften waarmee je rekening moet houden?

–  Zijn er huisdieren aanwezig in huis?

– Moeten de kinderen nog een maaltijd krijgen?

– Mogen de kinderen snoep eten?

– Slapen de kinderen met een fopspeen?

– Waar liggen propere kleren voor de kinderen?

– Om hoe laat moeten de kindjes in bed?

– Wat te doen bij noodgevallen?

– Wie is de huisdokter?

– Hoe kan je de ouders bereiken?

– Wie bel je als je de ouders niet kan bereiken?

Dit lijstje kan zeer handig zijn, druk het af en neem het mee naar je babysitgezin.

Leer elkaar goed kennen

Als je voor het eerst gaat babysitten bij een babysitgezin of als het voor de kindjes de eerste keer is dat er iemand komt oppassen dan kan het even duren vooraleer je oppaskinderen je in de armen vliegen. Besef goed dat de kindjes jou, als nieuwe babysitter, nog moeten leren kennen.

Geef hen dan ook tijd en ruimte om je beter te leren kennen. Ga rustig met ze op de bank of aan tafel zitten om jezelf even kort voor te stellen. En laat hen daarna zichzelf ook even voorstellen. Stel enkele vragen over wat ze wel en niet leuk vinden. Luister en onthoud het goed.

Neem het initiatief

Als je écht geliefd wil zijn bij je oppaskinderen moet je het heft in eigen handen nemen en proberen er samen een leuke babysitavond van te maken. De oppaskindjes zullen in het begin vrij gesloten zijn. Probeer het ijs te breken door met leuke ideeën op de proppen te komen. Want jij bent de nieuwe babysitter, dus jij moet je bewijzen.

Speel een quizspel met de kinderen, kleur samen leuke kleurplaten in of maak er een leuke knutselavond van. Kinderen zijn dol op herhaling. Als je ziet dat ze het leuk vinden, doe het dan de volgende keer weer.

Goede afspraken maken goede vrienden

Een onverwachte tip misschien, maar een beetje streng zijn kan geen kwaad. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke grenzen, en ze willen dat jij die aangeeft. De eerste keer zal het misschien even wennen zijn, maar je merkt al snel dat kinderen je grenzen zullen accepteren als je duidelijk en consequent bent. Hou het positief en beloon goed gedrag door complimentjes te geven.

Leg je smartphone weg

Het is verleidelijk om je oppastijd te gebruiken om te chatten met je vrienden, de tijd te doden op Facebook of leuke foto’s te posten op Instagram. Alleen is dat niet echt leuk voor de kinderen.

De oppaskinderen kijken uit naar een leuke avond met de babysitter, dus laat je smartphone in je jas zitten. Je mag uiteraard nu en dan eens op je smartphone kijken, maar overdrijf niet.

Wees fris en monter

Zorg er zeker voor dat je uitgeslapen bent, want oppassen met een kater van de vorige avond is uiteraard not done. Kinderen zitten vol energie en ze vinden het leuk als je volop met ze meedoet. Hou er dus rekening mee en ga zeker de avond voor je ‘babysitdag’ niet te laat naar bed.

Er is iets misgelopen

Een ongelukje zit in een klein hoekje, houd er altijd rekening mee. Dus wees altijd voorzichtig wanneer je spelletjes speelt met de kinderen. Indien er toch iets misloopt:

– Kijk eerst en vooral wat er is gebeurd

– Indien het heel ernstig is bel je naar het 112 nummer

– Bel daarna de ouders op en leg kort uit wat er aan de hand is

Last but not least: lees zeker een verhaaltje voor als je de kindjes in bed stopt! Dat vinden ze heel leuk en je wordt dan gegarandeerd de allerbeste en liefste babysitter.

Als je nog op zoek bent naar babysitadresjes, download dan zeker onze babysit app. SitterFix is gratis beschikbaar voor iPhone, iPad en Android.